Diabetesweetjes

Type 1 vs. type 2

Type 1 vs. type 2

Een kenmerkende eigenschap van zowel diabetes type 1 als 2 is een verhoogde bloedsuikerspiegel als gevolg van een gebrek aan insuline, resp. de slecht werking van de aanwezige insuline.

Insulinetherapie

Insulinetherapie

Insuline speelt binnen de stofwisseling een sleutelrol. Bij diabetes type 1 produceert de alvleesklier geen insuline meer. De ontbrekende insuline moet worden toegediend via insulinetherapie.

Kinderen & jongeren

Kinderen & jongeren

Diabetes type 1 is de meest voorkomende stofwisselingsziekte onder kinderen. Dankzij moderne therapieën en de juiste geneesmiddelen is deze vorm van diabetes vandaag de dag heel goed te behandelen.

Diabetes & reizen

Diabetes & reizen

Waar moet u al uw diabetesspullen– kwijt – mee in de handbagage in het vliegtuig, of toch liever in uw koffer? Hoe kan insuline het best worden beschermd tegen warmte? Wat te doen bij tijdsverschil?

Complicaties

Complicaties

Om tijdens de insulinetherapie te kunnen voorkomen dat de bloedsuikerwaarden ontsporen, is het belangrijk om de symptomen en behandelmogelijkheden te kennen.

Gevolgaandoeningen

Gevolgaandoeningen

Blijft de bloedsuikerspiegel jaren achter elkaar te hoog en wordt deze niet grotendeels genormaliseerd, dan kan zich een groot aantal gevaarlijke gevolgaandoeningen voordoen.

Zwangerschapsdiabetes

Gestatiediabetes

Treedt op bij aankomende moeders en wordt vaak niet ontdekt, wat risico’s kan inhouden voor de zwangere vrouw en haar kind.