Diabetesweetjes

Correcte injectietechniek

De insuline wordt in het onderhuidse vetweefsel geïnjecteerd

 

  Huid

  Onderhuids vetweefsel

  Spier

Om de werking van de insuline goed te kunnen sturen, is het van belang dat de insuline in het onderhuidse vetweefsel wordt geïnjecteerd (subcutane injectie) en niet in de spier. Als de insuline in een spier wordt geïnjecteerd, kan er ernstige hypoglykemie optreden.

  Injecteer de insuline in het onderhuidse vetweefsel
  Injecteer de insuline niet in de spier

Grote keuze aan naaldlengten - Ter ondersteuning van uw individuele behoeften¹

  • Er is sprake van een sterke trend in het gebruik van kortere en fijnere pennaalden
  • Door injecties met korte pennaalden kan de insuline op een betrouwbare manier in het onderhuidse vetweefsel worden ingebracht (subcutane injectie) en is injecteren eenvoudiger.
  • De huid (opperhuid en lederhuid) is, onafhankelijk van iemands BMI (Body Mass Index), zelden dikker dan 3 mm.
  • De juiste naaldlengte is hierbij cruciaal en wordt bij het begin van de behandeling met insulinepennen bepaald, in overleg met uw diabetesbehandelaar.
  • In de regel wordt bij een behandeling in eerste instantie begonnen met kortere pennaalden
  • Door de juiste injectietechniek in combinatie met de juiste naaldlengte kunnen ongewenste injecties in de spier worden voorkomen.

Correcte injectietechniek bij verschillende naaldlengten

Bij een naaldlengte van
4 mm

Hou de naald verticaal, dus in een hoek van 90°, zonder huidplooi (bij sommige kinderen, heel slanke volwassenen en bij injecties in het bovenbeen kan het nodig zijn om wel een huidplooi te maken).

Bij een naaldlengte van 6 mm en 8 mm
Injectie in een hoek van 90° met huidplooi of in een hoek van 45° zonder huidplooi.

 

Correcte manier om een huidplooi te maken

  • Maak de huidplooi met duim en wijsvinger (evt. ook de middelvinger).
  • Hou de huidplooi losjes en niet verkrampt vast. Druk de huidplooi niet zo sterk samen dat het pijn doet of dat de huid wit wordt.
  • Als alle vingers worden gebruikt bij het maken van de huidplooi, is er een groot risico dat ook de spier wordt opgetild. Daardoor kan er ongewenst een intramusculaire injectie worden gedaan.

1 De informatie in deze brochure is bedoeld als een advies en mag nooit worden beschouwd als vervanging voor een professioneel advies en/of professionele behandeling door een correct opgeleide diabetesbehandelaar.