Diabetesweetjes

Insulinepentherapie

Intensieve conventionele therapie (ICT)

Bij deze therapie wordt insuline minimaal vier keer per dag geïnjecteerd (ingespoten) met behulp van een insulinepen. Daarbij worden twee soorten insuline toegepast:

  • Een à twee keer per dag wordt langwerkende insuline geïnjecteerd, om de basisbehoefte aan insuline te dekken.
  • Bij iedere maaltijd en voor het corrigeren van te hoge bloedglucosewaarden wordt een kortwerkende vorm van insuline geïnjecteerd.

Een insulinepen ziet eruit als een grote ballpoint en bevat een ampul met insuline en een doseermechaniek. Voor de langwerkende insuline en de kortwerkende insuline wordt gebruik gemaakt van twee verschillende insulinepennen.

De injectie wordt onder de huid gedaan (subcutaan), in het onderhuidse vetweefsel van de buik, het bovenbeen of de bil. De gebruikte pennaalden zijn flinterdun, de injectie is dan ook nauwelijks voelbaar. Na iedere injectie wordt de pennaald vervangen.

Intensieve conventionele insulinetherapie (ICT) is de standaardtherapie voor de meeste mensen met diabetes type 1. Deze therapievorm kent echter wel zijn grenzen:

  • De bloedglucosewaarden kunnen ’s ochtends bij het opstaan te hoog zijn (het ‘dawnfenomeen’, ofwel het ochtendschemeringfenomeen). De oorzaak daarvan is de ’s nachts nogal uiteenlopende behoefte aan insuline, die met langwerkende insuline vaak niet voldoende te dekken is.
  • Langwerkende insuline is weinig flexibel. Wanneer de behoefte aan insuline gedurende een korte periode verandert, bijvoorbeeld bij lichamelijke activiteiten/sport of stress, dan is het niet mogelijk daarop op korte termijn adequaat te reageren.
  • Een onregelmatig dagritme en ploegendiensten zijn nauwelijks in overeenstemming te brengen met langwerkende insuline, omdat de behoefte aan insuline steeds schommelt.
  • Bij kinderen en jongeren en bij zwangere vrouwen kunnen de bloedglucosewaarden op grond van de hormonale schommelingen vaak niet bevredigend worden ingesteld met behulp van ICT.

Hier is de insulinepomp een goed alternatief.

Afgifte van insuline

Afgifte van insuline bij conventionele therapie in vergelijking met de afgifte van insuline bij iemand zonder diabetes

Afgifte van insuline bij iemand zonder diabetes

Afgifte van insuline bij iemand zonder diabetes
Insulinfreisetzung bei Nichtdiabetiker Afgifte van insuline bij iemand zonder diabetes
Mahlzeit Maaltijd
Basalinsulin Basaalinsuline
Bolusinsulin Maaltijdinsuline

Afgifte van insuline bij ICT

Afgifte van insuline bij ICT
Insulinfreisetzung bei Nichtdiabetiker Afgifte van insuline bij mensen zonder diabetes
Mahlzeit Maaltijd
Basalinsulin Basaalinsuline
Bolusinsulin Maaltijdinsuline
Basalinsulin Langwerkende insuline
Bolusinsulin Kortwerkende insuline